Boktips: Två charmiga böcker om en svensk medelålders man på vift i Indien
Förlag: Norstedts Förlag
Utgiven: 2011 och 2013
ISBN: 9789113038025
och 9789113049007
Ni vet de där romanerna där huvudpersonen åker till Indien för att hitta sig själv? Råkar ut för ett och annat äventyr på vägen, mediterar och blir kär i en lokal skönhet, och även huvudpersonen, får ett lycklig slut? Delhis vackraste händer av Mikael Bergstrand skulle mycket väl kunna platsa i den kategorin – bara det att Göran Borg inte riktigt passar in i den vanliga skönlitterära mallen. Förutom att han känner sig kolossalt misslyckad som både far och f.d. make och får sparken från sitt jobb som skribent så är Göran dessutom medelålders, överviktig och en riktig surgubbe.
En vän som jobbar som reseledare övertalar honom i en svag stund att följa med på en tur till Indien och Göran nappar. Det dröjer förstås inte länge förrän han hittar sig själv både övergiven och extremt magsjuk på ett litet hotell i Jaipur. En lokal bekant till vännen blir den räddande ängeln i den här historien och snart inser Göran att den lille indiske textilimportören Yogi som hjälpte honom från hotellrummet också är en sann vän och problemlösare.
Yogi är optimism personifierad och när Göran hänger med huvudet är det Yogi som lyfter upp det med kluriga och inte alltid helt självklara visdomsord. Göran blir kvar i Indien i nästan ett år och med god hjälp av Yogi tar han sig in på stora fester, får manikyr, blir kär, går ner i vikt, fixar sig ett falsk pressleg, säljer resereportage till tidningar hemma i Sverige, avslöjar barnarbete och får en intervju, om än kort, med självaste bollywoodkungen Shahrukh Khan.
Det är en gemytlig, rolig, underhållande, varm och lite pinsam berättelse som hela tiden bärs upp av Yogis kloka ord och ständigt finurliga problemlösande. Det är en må bra-bok i sin allra bästa form och när sista sidan är läst köper jag allt med hull och hår – och längtar efter mer.
Vilket jag får! För det finns en uppföljare; Dimma i Darjeeling! Efter en tid tillbaka hemma i Sverige ger sig Göran och Yogi återigen ut på äventyr och denna gång börjar det med förberedelser inför Yogis bröllop och slutar med en hel teplantage. Lika galet, roligt och lite knasigt som i första boken. Berättelsen kanske är något mer ihophållen denna gång, då det inte är Görans själ och liv som måste lappas ihop, men den innehåller ändå nattliga mopedjakter, härliga karaktärer och en sjutusan till blivande fru till Yogi.
Båda dessa böcker ramas in av ett vackert Indien som inte på något sätt varken förskönas eller förfulas. Det är ärligt, roligt, jobbigt, underhållande, sorgligt och framförallt hoppfullt på en och samma gång. Mikael Bergstrands romaner om Göran är, som Yogi själv skulle ha uttryckt det, det absolut mest bästa läsningen man kan göra.
Läs fler orientaliska reflektioner om:
Möten med balocher - varje människa är ett epos av Mahmud Doulatabadi
´Möten med balocher´ utspelar sig under årsskiftet 1974-1975 i Balochistan. Leo har läst och reflekterat över en roman som både skär sig, kritiserar och hyllar på samma gång - men berättelsen fungerar.
» Läs hela inlägget
Boktips: Blood of flowers
Vissa böcker hugger tag i dig med en gång och låter dig inte vila, de äter sig in i ditt medvetande och du kan inte sluta tänka på dem. Blood of flowers av Anita Amirrezvani är en sån bok.
» Läs hela inlägget
Fyra boktips om dans och invandring genom tiderna
På Orientalistas knytkonferens pratade Maria om huruvida det fanns magdans i Sverige på 1700-talet. Svaret är nej, men följande fyra böcker avslöjar annat som hände här hemma i Sverige förr.
» Läs hela inlägget