Boktips: Blood of flowers
Författare: Anita Amirrezvani
ISBN: 978-91-37-13006-4
Svenskt förlag: Forum
Svensk översättning: Hans Nordmark
Läst på engelska.
Vissa böcker hugger tag i dig med en gång och låter dig inte vila, de äter sig in i ditt medvetande och du kan inte sluta tänka på dem. Blood of flowers är en sån bok - eller Flickan som vävde sidenmattor som den heter på svenska. Galet tråkig och något felaktig översättning, för begreppet blood of flowers har en förklaring som kommer fram mot slutet av boken - och mattorna knöts.
I centrum står en liten byflicka i 1600-talets Iran som förlorar sin far i en olycka och som tillsammans med sin mor tvingas flytta in till storstaden Isfahan för att be släktingar om hjälp. Och där börjar en lång vindlande historia om hur flickan och hennes mor sakta anpassar till sitt nya och långt fattigare liv samtidigt som byflickan upptäcker konsten att knyta sidenmattor, en konst hon lär sig bemästra bättre än många andra (män) kring henne.
Blood of flowers är en hyllning till viljan av att överleva, styrkan att göra det som man vet att man är bra på, att anpassa sig och att kämpa mot både fördomar och andras åsikter. Trots att den utspelar sig för 400 år sedan så skulle boken lika väl kunna utspela sig i dag. Kampen för kvinnors lika värde finns starkt närvarande genom hela boken utan att för den delen måla upp alla män som onda eller kvinnor som goda. Karaktärerna känns mänskliga och man både känner för och emot dem på samma gång.
Samtidigt lär jag mig mer om konsten att knyta mattor, vad som krävs och hur arbetet med en matta är upplagt. Plötsligt ser jag på mina egna mattor med nya ögon och har en större respekt för de mattknyterskor som kämpar i många timmar världen runt för något att lägga på marken eller hänga upp på väggen.
Och det är faktiskt inte förrän jag ska skriva den här recensionen som jag inser att jag inte kommer ihåg namnet på huvudkaraktären trots att jag levt så intensivt i bokens värld. Författaren Anita Amirrezvani lyckades nämligen med konststycket att skriva en gripande roman på strax över 400 sidor utan att avslöja byflickans namn utan att jag ens märker det.
Läs fler orientaliska reflektioner om:
Boktips: Två charmiga böcker om en svensk medelålders man på vift i Indien
Ni vet de där romanerna där huvudpersonen åker till Indien för att hitta sig själv? Delhis vackraste händer av Mikael Bergstrand skulle kunna vara en sån bok – bara det att huvudkaraktären Göran Borg är en medelålders, överviktig och en riktig sur man.
» Läs hela inlägget
Möten med balocher - varje människa är ett epos av Mahmud Doulatabadi
´Möten med balocher´ utspelar sig under årsskiftet 1974-1975 i Balochistan. Leo har läst och reflekterat över en roman som både skär sig, kritiserar och hyllar på samma gång - men berättelsen fungerar.
» Läs hela inlägget
Fyra boktips om dans och invandring genom tiderna
På Orientalistas knytkonferens pratade Maria om huruvida det fanns magdans i Sverige på 1700-talet. Svaret är nej, men följande fyra böcker avslöjar annat som hände här hemma i Sverige förr.
» Läs hela inlägget