Boktips: I Killed Scheherazade
Bättre sent än aldrig, nu är det sannerligen dags för Orientalista att kasta sig in i böckernas värld! Första boktipset ut blir den fantastiska ”I killed Scheherazade. Confessions of an angry arab woman” från 2010, av Joumana Haddad.
Författaren är en libanesisk poet som 2008 startade arabvärldens första erotiska kulturmagasin Jasad (”kropp”). Som om inte en sådan bedrift skulle räcka fortsätter hon att imponera på alla upptänkliga sätt: hon är kvick, intellektuell och inte minst en feministisk bulldozer, ångar fram, sparkar uppåt, sätter pekfingret i min bröstkorg och tvingar mig att ifrågasätta mig själv.
Att läsa Haddad är att förstå hur den pågående revolutionen i mellanöstern är möjlig. Avståndet mellan den unga generationen i arabvärlden och den unga generationen i väst krymper radikalt. Man får alla eventuella fördomar om den arabiska kvinnan vända upp och ned (och skrattar lite skamset för sig själv under tiden), man utbildas och utmanas, inspireras och uppviglas, och framförallt; man njuter hejdlöst.
Igenkänningsfaktorn är skyhög och bidrar till att uppfylla vad jag antar är ett av bokens syften: att få oss att inse att vi är precis likadana oavsett var i världen vi råkar bo. Att kvinnokamp och kampen för demokrati handlar om samma saker, globalt och lokalt. Att vi har ett ansvar för oss själva och våra liv.
Haddad skriver, ”I despise and criticise people who victimise themselves /…/ I don’t see myself as a victim. As much as I’ve been attacked and insulted, I’ve been praised and encouraged. Complaining is not an option.” Det finns mycket i det uttalandet man skulle kunna kritisera, men jag tycker att det är så befriande så jag låter bli. Min uppmaning blir istället: fira den internationella kvinnodagen genom att gå ut och införskaffa ett exemplar av ”I killed Scheherazade”. Bli klokare på köpet.
Relaterade händelser
Läs fler orientaliska reflektioner om:
Boktips: Två charmiga böcker om en svensk medelålders man på vift i Indien
Ni vet de där romanerna där huvudpersonen åker till Indien för att hitta sig själv? Delhis vackraste händer av Mikael Bergstrand skulle kunna vara en sån bok – bara det att huvudkaraktären Göran Borg är en medelålders, överviktig och en riktig sur man.
» Läs hela inlägget
Möten med balocher - varje människa är ett epos av Mahmud Doulatabadi
´Möten med balocher´ utspelar sig under årsskiftet 1974-1975 i Balochistan. Leo har läst och reflekterat över en roman som både skär sig, kritiserar och hyllar på samma gång - men berättelsen fungerar.
» Läs hela inlägget
Boktips: Blood of flowers
Vissa böcker hugger tag i dig med en gång och låter dig inte vila, de äter sig in i ditt medvetande och du kan inte sluta tänka på dem. Blood of flowers av Anita Amirrezvani är en sån bok.
» Läs hela inlägget