Persiska kotletter - en perfekt sidorätt
Regel nr 1 i ett persiskt kök: lär dig att göra mat till många magar! För ett tag sen gav jag mig på denna utmaning då jag för första gången lagade persiskt för sju vackra damer. Resultatet blev en underbar kväll med persiska kotletter och djoje kebab (kycklingspett) – men handen på hjärtat har jag både dos and don’ts att dela med mig denna gång:
DO – Förbered ALLT innan du börjar laga. Allt från den rivna löken till de redan kokta potatisarna.
DONT – Glöm inte sätta på fläkten såvida du inte vill dofta kött och ris i flera dagar.
DO – Lite vin i glaset tillsammans med skön musik i bakgrunden är alltid trevligt när man står i köket och lagar :)
DON’T – Lite vin med betoning på LITE ska det vara! Persisk mat tar tid att göra vilket innebär fler klunkar än vanligt. Det kan sluta med att du står och dammsuger ris från golvet strax innan servering (nämner inga namn...)
DO – Krydda! Och som jag har skrivit tidigare, snåla inte med saltet!
DON’T – Glöm inte att konstant smaka av maten som du lagar. Jag gjorde misstaget att servera något för salta kotletter.
Nu till receptet…
Ingredienser
ca 800-900 g köttfärs
ca 400 g potatisar
1 lök
2 ägg
1 tsk gurkmeja
salt och peppar
Olja
Förberedelser
- Skala och potatisen.
- Riv lök.
Tillagning
- Blanda och knåda ihop alla ingredienser i en stor skål. Knåda ordentligt.
- Salta och peppra.
- Ta en handfull del av blandingen och forma kotletten till en oval plätt. Lättast är om du har vatten i en skål och blöter händerna emellanåt när du gör detta – då fastnar inte plättarna. Lägg de ovalformade kotletterna på en plåt eller en större tallrik.
- Hetta upp olja i en panna och börja stek/fritera kotletterna. Stek på båda sidor för att få en fin brun färg (se bild). Häll mer olja om det behövs.
Kotletter är en perfekt sidorätt. Jag serverade det tillsammans med ris och djoje kebab men de är även riktigt goda att äta med bröd - perfekt till picknicken!
Kiana
Kiana älskar att laga mat och experimentera, främst persiskt. Här delar hon bland annat med sig av sina kulinariska experiment och recept till Orientalistas läsare.» Mer på Orientalista om och av Kiana
Läs fler orientaliska reflektioner om:
Sabzi Polo ba Mahi - Lax med dillris
Idag firas nyår och vårdagsjämning. Vår orientaliska matälskare Kiana har tagit sig an den klassiska nyårsrätten Sabzi Polo ba Mahi.
» Läs hela inlägget - 1 kommentar
Kiana lagar fesenjoon
Så här såg det ut för en vecka sedan när vi hade dansträning hemma hos Kiana och hon passade på att laga och bjuda på den persiska rätten fesenjoon - en rätt som man enligt Kianas pappa egentligen inte bör bjuda gäster på eftersom den kan vara både söt och sur, helt beroende på kockens vilja.
» Läs hela inlägget
Khoresh Gheime – persisk gryta med kött och linser
Khoresh Gheime; en av två torsdagsfavoriter som jag hade som liten. Varje torsdag lagade min pappa antingen Gheime eller makaroner med falukorv + ketchup i form av ett ”K”. Åh, så gott!
» Läs hela inlägget - 2 kommentarer