Orientalista har varit på paus sedan 2015.
    Men nu (2024) överväger vi en comeback i blogg/artikel-format. Vill du vara med? För att det ska fungera behöver vi skribenter från flera delar av Sverige. Kontakta oss för mer information om du är intresserad av att vara med.

    Följ oss gärna på Facebook eller Instagram.
  • Dansskolor
  • |
  • Dansare
  • |
  • Henna
  • |
  • Tipsa oss!

Kiana lagar fesenjoon

Skrivet av Kiana
Söndag 3 mars 2013 kl. 20:04

Fesenjoon - gryta med valnötter, granatäpple och kyckling

Det är inte alltid som man får finbesök i form av Two and a Half Orientalistas. I dagarna fick jag laga lite mat för Sabina, min Hafla-partner Evelina och hennes lillgrabb (som var en tuff jurymedlem både när det gällde bedömning av mat och dans). 

Dagen till ära blev det fesenjoon - en osexig men god persisk gryta med valnötter, granatäpple och kyckling. 

Så här tillagar du denna finfina rätt! 

Ingredienser

5-6 rejäla kycklingfiléer (ca 700 gram)
4 dl valnötter (finhackat!!)
1 lök
Ca 2 dl granatäppelkoncentrat/juice
Ca 3 msk socker
Ca 2 tsk gurkmeja
Salt, peppar
Vatten

Gör så här

  1. Finhacka valnötterna.
  2. Hacka lök och skär upp kycklingfiléerna till mindre kycklingbitar.
  3. Stek valnötterna på mediumvärme i några minuter.
  4. Tillsätt granatäppelkoncentrat/juice och ca 3 dl vatten. Rör om och låt sedan stå i ca 30 minuter på låg värme.
  5. Ta fram en grytpanna och sautera löken tills den får en gyllenbrun färg. Häll i kycklingbitarna och stek dem tillsammans med löken.
  6. Tillsätt socker, gurkmeja, salt och peppar. Smaka av! Försöka att balansera det sura från granatäpplet med det söta från sockret till en nivå som du tycker är bra = gott. 
  7. Häll över valnöt - och granatäppelmixen på kycklingen. Rör om väl. Tillsätt ca 2 dl vatten, rör om, smaka av, krydda om det behövs och sedan lägger du på locket och låter grytan puttra under svag värme. Grytan ska få puttra i kärlek i åtminstone 2 timmar. Under tiden får du öva på dina koreografier;) 

Servera grytan med persisk ris.

Enjoy!


Kiana

Kiana älskar att laga mat och experimentera, främst persiskt. Här delar hon bland annat med sig av sina kulinariska experiment och recept till Orientalistas läsare.
» Mer på Orientalista om och av Kiana

Äldre inlägg:
« Har(l)em Shake


Kommentarer

Skriv en kommentar!
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Klicka på logga in högst upp för att just logga in eller registrera ett nytt konto här.



Läs fler orientaliska reflektioner om:

Persisk mat Video Recept Mat

Sabzi Polo ba Mahi - Lax med dillris

20 mars 2014 kl. 10:03
Idag firas nyår och vårdagsjämning. Vår orientaliska matälskare Kiana har tagit sig an den klassiska nyårsrätten Sabzi Polo ba Mahi.
» Läs hela inlägget - 1 kommentar

Persiska kotletter - en perfekt sidorätt

15 juli 2013 kl. 20:29
Kotletter är en perfekt sidorätt. Kiana serverade det tillsammans med ris och djoje kebab men de är även riktigt goda att äta med bröd.
» Läs hela inlägget - 1 kommentar

Khoresh Gheime – persisk gryta med kött och linser

31 januari 2013 kl. 09:53
Khoresh Gheime; en av två torsdagsfavoriter som jag hade som liten. Varje torsdag lagade min pappa antingen Gheime eller makaroner med falukorv + ketchup i form av ett ”K”. Åh, så gott!
» Läs hela inlägget - 2 kommentarer
» Registrera konto
» Logga in

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.