Khoresh Gheime – persisk gryta med kött och linser
Psst… I bakgrunden på denna bild skymtas några bruna läckerheter - persiska kotletter. Recept kommer snart.
Khoresh Gheime; en av två torsdagsfavoriter som jag hade som liten. Varje torsdag lagade min pappa antingen Gheime eller makaroner med falukorv + ketchup i form av ett ”K”. Åh, så gott!
Khoresh Gheime är en traditionell persisk gryta med kött och linser (ordet khoresh betyder gryta). Vissa väljer att ha lammkött till rätten men personligen föredrar jag kalvkött. Att göra rätten på kalvkött tar dock längre tid eftersom att köttet måste få koka längre för att bli riktigt fint och mört.
Ingredienser
Grytan:
Salt
Svartpeppar
Rapsolja
Kalvfilé (ca 800 g)
ca 3-4 dl gula linser
1 lök
3-4 matskedar tomatpuré
ca 4 torkade limefrukter*
1-1,5 tsk gurkmeja
2 potatisar
ca 1 msk limejuice
Vatten
Riset:
2,5 dl Basmatiris*
0,5 tsk saffran
En nypa socker
Rapsolja
*Finns i butiker som säljer matvaror från Mellanöstern.
Tillagning
- Börja med att skära bort fett från köttet. Skär upp köttet i mindre grytbitar. Salta och peppra. Koka sedan köttet i ca 3 timmar tills det är mört.
- Under tiden som köttet kokar, blötlägg riset och låt det stå tills vidare.
- Blötlägg limefrukterna innan och stick sedan några hål i dem med en gaffel.
Torkade limefrukter
- Ta fram näsduken och skala och hacka löken.
- Ta fram en stor grytpanna och hetta upp med olja. Sautera löken någon minut. Se till att löken inte bränns!
- Tillsätt köttet och bryn det så att köttet får lite färg.
- Häll i linserna och sautera i några minuter. De ska få lite färg men återigen - se till att de inte bränns!
- Häll i vatten (ca 7 dl) och tomatpurén. Rör om.
- Sänk värmen, lägg i limefrukterna, häll i limejuicen och krydda. Grytan ska stå i ungefär 1,5 h. Nu låter du bara grytan stå och puttra. Under tiden tar du en paus, fyller på ditt glas och lutar dig tillbaka.
- Ca 40 minuter innan servering, koka vatten och mortla saffranet. Blanda saffranet med sockret och häll sedan ca en halv dl vatten på blandningen. Låt din saffransmix stå vid sidan tills vidare.
- Börja med riset: koka upp vatten och salta rikligt.
- Häll i riset och låt det koka tills riset är ”al dente” (smaka av ett riskorn då och då).
- Sila riset och häll sedan lite rapsolja och vatten i kastrullen. Sila ner riset i kastrullen i form av ett "risberg", gör några "hål" i berget och lägg på locket tillsammans med en duk. Dra ner till svag värme. För att förstå denna otroligt flummiga formulering, se punkt 4 på tidigare recept.
- Under tiden som riset kokar, skala och skär potatisarna till smala potatisstrimlor (likt pommes frites). Hetta upp olja och stek "pommesen". När de har fått en gyllenbrun färg, smaka av din gryta och krydda om det behövs. Garnera grytan med dina pommes.
- Servera riset på ett fat och häll på saffranblandningen. Själv brukar jag ta några skedar av riset och blanda det separat med saffransmixen. Sedan strör jag över det på det vita riset – det ser finare ut. ;)
Enjoy!
Kiana
Kiana älskar att laga mat och experimentera, främst persiskt. Här delar hon bland annat med sig av sina kulinariska experiment och recept till Orientalistas läsare.» Mer på Orientalista om och av Kiana
Läs fler orientaliska reflektioner om:
Javaher polo - juvelris med kyckling
Kiana har gett sig på att laga den persiska rätten Javaher polo ba morgh (juvelris med kyckling) och jämför det med att göra en shimmande åtta innan man ens har lärt sig att shimma. Men dess fantastiska dofter och smaker slås ihop till en balanserad och god rätt.
» Läs hela inlägget - 3 kommentarer
Sabzi Polo ba Mahi - Lax med dillris
Idag firas nyår och vårdagsjämning. Vår orientaliska matälskare Kiana har tagit sig an den klassiska nyårsrätten Sabzi Polo ba Mahi.
» Läs hela inlägget - 1 kommentar
Persiska kotletter - en perfekt sidorätt
Kotletter är en perfekt sidorätt. Kiana serverade det tillsammans med ris och djoje kebab men de är även riktigt goda att äta med bröd.
» Läs hela inlägget - 1 kommentar