Javaher polo - juvelris med kyckling
Javaher Polo är en persisk risrätt som på svenska kan översättas till juvelris. Det är inte den enklaste eller den mest tidseffektiva rätten att laga - i magdanstermer kan man jämföra rätten med att göra en shimmande åtta innan man har lärt sig att shimma (eller för del delen, att göra åttan). Men en vacker shimmande åtta kan ju ibland locka en nybörjare att våga testa…
Javaher polo passar utmärkt att servera med kyckling eller lamm. Rätten serveras oftast vid sammanhang som bröllop och andra festligheter. Det som jag tycker är underbart med denna rätt är alla dess fantastiska dofter och smaker (sötma som möter syrlighet som möter sälta) slås ihop till en balanserad och god juvelrätt!
Det finns flera sätt att göra denna rätt. Jag valde det lättaste…
OBS! Du bör ha en stor kastrull.
Ingredienser
2,5 dl Basmati ris*
1/5 dl pistasch (lätt krossad)*
1/5 dl mandelspån
1 schalottenlök (finhackat)
1 dl zereshk (berberris)*
1/2 dl russin (kombinera svarta - och sultanrussin)
1 apelsin (riv ner skalet från en apelsin)
1/2 dl socker
1/2 tsk saffran*
1/2 tsk kardemumma
1/2 tsk kummin
1/2 tsk gurkmeja
Valfritt: smala skivor av morötter för garnetyr.
Till denna rätt gjorde jag kyckling. Ingredienser till kycklingen:
1 kg kyckling lårfiléer
salt, peppar
1 tsk saffran
4 dl grekisk yoghurt
3 dl hönsbuljong (ej koncentrerad utan tärning)
3 vitlöksklyftor
* Se butiker som säljer matvaror från Mellanöstern. Basmatiris från vanlig dagligvaruhandel (som Uncle Bens) är ett stort NO NO!
Förberedelser
- Skölj riset noga och låt det ligga i vatten minst 3 timmar innan du börjar tillaga det.
- Gör ihop en marinad till kycklingen genom att blanda ihop saffran, yoghurt, hönsbuljong och vitlöksklyftor. Smaka av med salt och peppar. Skär upp lårfiléerna i 2-3 delar och lägg dem i marinaden minst 1 timme innan allt ska in i ugnen.
- Blötlägg pistasch och berberris så att de mjuknar.
- Börja med att måtta upp och lägg fram allt. Då har du gjort det mycket enklare för dig själv!
Tillagning
- Koka vatten och blanda ca 4-5 matskedar kokt vatten med saffran. Låt det stå tills vidare.
- Koka vatten i en kastrull på hög värme och salta. När vattnet börjar koka, salta osnålt. Jag brukar smaka av vattnet.
- Häll i riset. Rör om lite och låt riset koka i ca 10 minuter. Smaka på ett riskorn då och då – det ska vara ”al dente”, d.v.s. riset ska inte vara klart utan det ska finnas ett visst tuggmotstånd. Sila och skölj av med kallt vatten.
- Smält smör eller ha rapsolja i en wokpanna. Tillsätt sockret och ca 1 dl vatten och låt det stå i medeltemperatur. Tillsätt apelsinskalen. Låt det puttra i 10 minuter.
- Smält smör eller ha rapsolja i en stekpanna. Stek på löken på så att den får en gyllenbrun färg. Tillsätt sedan berberris och stek på i ca 5 minuter.
- Häll i löken och berberrisen i wokpannan och tillsätt alla andra ingredienser. Blanda ihop allt och stek på i ca 5-10 minuter. Glöm inte att smaka av.
- Ta fram den stora kastrullen. I denna kastrull ska vi skapa en bergliknande form av ris och nöt- och fruktmixen.
- Börja med att hälla i ca 2 msk vatten och lite rapsolja i den tomma stora kastrullen. Sila lite ris i kastrullen och sedan häller du i lite av mixen. Och så fortsätter du med samma procedur: lite mer ris och lite mer av mixen.
- När du har hällt i detta som ett berg (eller pyramidliknande form) fördela hälften av saffranet (från punkt 1 under ”Tillagning”) med en sked på riset.
- Sätt på locket med en duk (vira in locket i en duk).
- Detta ska koka på låg värme (1-2 grader) i ca 30-40 minuter. Ta inte bort locket från kastrullen under den här tiden.
- Ställ in kycklingen i ugn och låt det grilla på 225 grader i ca 40 minuter.
Servering
- Häll risblandningen på ett stort fat.
- Fördela saffran (från punkt 1 under ”Tillagning”) med en sked på risrätten.
- Lägg på kycklingen.
Nooshe jan!
Kiana
Kiana älskar att laga mat och experimentera, främst persiskt. Här delar hon bland annat med sig av sina kulinariska experiment och recept till Orientalistas läsare.» Mer på Orientalista om och av Kiana
Läs fler orientaliska reflektioner om:
Khoresh Gheime – persisk gryta med kött och linser
Khoresh Gheime; en av två torsdagsfavoriter som jag hade som liten. Varje torsdag lagade min pappa antingen Gheime eller makaroner med falukorv + ketchup i form av ett ”K”. Åh, så gott!
» Läs hela inlägget - 2 kommentarer
Sabzi Polo ba Mahi - Lax med dillris
Idag firas nyår och vårdagsjämning. Vår orientaliska matälskare Kiana har tagit sig an den klassiska nyårsrätten Sabzi Polo ba Mahi.
» Läs hela inlägget - 1 kommentar
Persiska kotletter - en perfekt sidorätt
Kotletter är en perfekt sidorätt. Kiana serverade det tillsammans med ris och djoje kebab men de är även riktigt goda att äta med bröd.
» Läs hela inlägget - 1 kommentar