Orientalista har varit på paus sedan 2015.
    Men nu (2024) överväger vi en comeback i blogg/artikel-format. Vill du vara med? För att det ska fungera behöver vi skribenter från flera delar av Sverige. Kontakta oss för mer information om du är intresserad av att vara med.

    Följ oss gärna på Facebook eller Instagram.
  • Dansskolor
  • |
  • Dansare
  • |
  • Henna
  • |
  • Tipsa oss!

Världsarv i Bollywoodfilmer

Skrivet av Karin
Måndag 9 februari 2015 kl. 19:37

Bollywood har en förkärlek för dramatik och storslagenhet och inspelningsplatserna för filmerna speglar ofta detta. Det får gärna vara exotiska och välkända platser, både i Indien och utomlands. Några av platserna är dessutom världsarv, det vill säga de har ett universellt värde och är omistliga för mänskligheten. Det är särskilt under ett sång- och dansnummer som huvudpersonerna kan förflyttas till en plats som inte alls behöver ha något med övriga filmen att göra. Dessa platser behöver inte vara ett världsarv men det är inte ovanligt med tanke på att världsarv ofta är välkända och monumentala. Alperna är en annan plats där många dansscener spelas in.

Världsarvskonventionen antogs 1972 av UNESCO (Förenta Nationernas organisation för utbildning, vetenskap och kultur). 191 länder är frivilligt anslutna till konventionen och i dag finns det över 1000 världsarv. Ett land får självt nominera en kultur- och/eller en naturmiljö till världsarvslistan och en världsarvskommitté beslutar sedan om platsen uppfyller de krav som ställs i konventionen. Det ska vara en plats, ort, miljö eller objekt som på ett alldeles unikt sätt vittnar om jordens och människans historia. Sverige undertecknade konventionen 1985 och har nu femton världsarv.

Jag har hittat några indiska dansnummer som innehåller världsarv.

Film: Fanaa

Världsarv: Qutb Minar och dess monument, Delhi, Indien

Qutb Minar är ett 72,5 meter högt rött sandstenstorn som byggdes på det tidiga 1200-talet. Det omkringliggande arkeologiska området omfattar begravningsbyggnader, bland annat Alai-Darwazaporten från 1311 som anses vara ett mästerverk inom indo-muslimsk konst. Det finns också två moskéer, inklusive Quwwatu´l-Islam som är den äldsta i norra Indien. Den byggdes av material från ett 20-tal brahminska tempel. Området ligger några kilometer söder om Delhi.

 

 

Film: Bachna ae haseeno

Världsarv: Venedig och dess lagun, Italien

Venedig grundades på 400-talet och ligger på 118 små öar. Staden blev en maritim stormakt på 900-talet. Hela staden är ett arkitektoniskt mästerverk och dess byggnader innehåller konstverk av några av världens största konstnärer såsom Giorgione, Titian, Tintoretto, Veronese och andra.

 

 

Film: Singh is King

Världsarv: Memphis och dess nekropolis – pyramidfälten från Giza till Dahshur, Egypten

Huvudstaden i det gamla egyptiska kungadömet har ovanliga begravningsmonument, inklusive klippgravar, utsmyckade mastabas (gravar), tempel och pyramider. Under antiken ansågs området vara ett av världens sju underverk.

 

 

 

Film: Ek tha Tiger

Världsarv: Istanbuls historiska delar, Turkiet

Istanbul ligger strategiskt placerat på Bosporen mellan Balkan och Anatolien, Svarta havet och Medelhavet. Staden har varit inblandad i viktiga politiska, religiösa och konstnärliga händelser i över 2000 år. Dess mästerverk omfattar Konstantins antika hippodrom (hästkapplöpningsbana), Hagia Sofia från 500-talet och Süleymaniyemoskén från 1500-talet.

 

 

 

Film: Jeans

Världsarv: Frihetsgudinnan och Grand Canyons nationalpark, USA 

Frihetsgudinnan skapades i Paris av den franske skulptören Bartholdi tillsammans med Gustave Eiffel som var ansvarig för stommen av stål. Detta frihetsmonument var en gåva från Frankrike på hundraårsjubileet av den amerikanska självständigheten. Frihetsgudinnan invigdes 1886 och står i New Yorks hamninlopp.

Det är inte bara kulturarv som kan vara världsarv, utan även naturarv. Särskilt USA har många naturarv. Grand Canyon är den mest spektakulära ravinen i världen. Den är ca 1500 meter djup och har karvats ut av Coloradofloden. Ravinen ligger i staten Arizona och går igenom Grand Canyons nationalpark. Dess horisontella lager göra att den geologiska historien under de senaste 2 miljarder åren går att följa. Det finns också förhistoriska spår av mänsklig anpassning till en särskilt hård miljö.

 

 

Film: Dil jo bhi kahey

Världsarv: Drottningholm, Sverige

Sist men inte minst kommer ett våra egna världsarv, nämligen Drottningholm, som är inspirerat av palatset i Versailles i Frankrike. Med sitt slott, en bevarad teater från 1766, Kina slott och parkerna är anläggningen det finaste exemplet på ett nordeuropeiskt kungligt residens från 1700-talet. Drottningholm var Sveriges första världsarv och det fördes in på listan 1991. Den uppmärksamme kan även känna igen andra platser i Stockholm i denna video.

 

Om du vill veta mer om världsarv kan du in på UNESCOs världsarvslista. I Sverige är det Riksantikvarieämbetet som har ansvar för världsarven. 

Tack till Maria Bhardwaj, Forough Zeraati, Tania Akhand och Ida Borg för tips om filmer.


Karin

Medlem i Bollywooddansgruppen Nritya Darpan men dansar också kathak och bhangra. Jobba på dagtid med konst men gillar att resa och är intresserad av det mesta som har med Indien att göra.
» Mer på Orientalista om och av Karin



Kommentarer

Skriv en kommentar!
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Klicka på logga in högst upp för att just logga in eller registrera ett nytt konto här.



Läs fler orientaliska reflektioner om:

Film Bollywood Indisk musik Bollywooddans

Assala Ibrahim på besök i Sverige

1 november 2015 kl. 15:14
Det var fint gästbesök i Stockholm den här helgen då Assala Ibrahim kom till stan för både show och workshop. Förutom El Kawliya med Assala själv bjöds det på dansshow med en massa fina dansöser.
» Läs hela inlägget - 1 kommentar

Stockholm Sangeet Conference med öppen scen på Stallet

17 oktober 2015 kl. 10:15
Leo har varit på Stockholm Sangeet Conference och bland annat lyssnat på en diskussion om hur man blandar klassisk dans med modern.
» Läs hela inlägget

Iranska Filmfestivalen 2015

12 oktober 2015 kl. 22:17
Leo har varit på iransk filmfestival och sett inte mindre än fyra olika filmer och dokumentärer. Han sumerar det som en filmfestivalen som helt klart är värd att gå på, den är obegriplig, bra och stundtals obegripligt bra.
» Läs hela inlägget
» Registrera konto
» Logga in

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.