Dansen som flytthjälp - intervju med Jeka, Anastasia och Lina
Oavsett anledning till att flytta för att byta stad eller land att bo i kan det vara svårt att komma in i nya vänskapskretsar. Men dansintresset kan hjälpa dig på vägen.
Anastasia, Jeka och Lina har alla tre valt att lämna sitt respektive hemländer för att flytta till Sverige, och alla tre säger att de har den orientaliska dansen att tacka för flera av sina nya vänner.
Lina kommer från Kina och flyttade till Malmö år 2008. Hon dansade inte sedan tidigare utan det var först när hon redan bodde i Sverige som hon tog kontakt med dansskolan Dansöz och började ta magdanslektioner hos Selina Sevil. Tack vare dansen och de människor hon lärde känna där säger hon att hon idag känner sig mer hemma i Sverige, hon fick inte bara nya vänner utan de hjälpte henne även att komma in i den svenska vardagen.
Jeka flyttade till Stockholm från Venezuela för lite mer än ett år sedan men hade sedan tidigare kontakt med flera tribal- och ATS-dansare i både Malmö och Köpenhamn, bland annat Dud Murmand och Pernilla Sund. De tipsade henne om Ulla Edenmark i Stockholm som i sin tur introducerade Jeka för Helen Keskitalo and Berenike Ström och därefter kom dansandet igång. Precis som Lina har Jeka lärt känna många nya människor tack vare dansen, fler än via till exempel SFI (svenska för invandrare, red anm.). Men hon tillägger att det ändå kan vara svårt när man som hon är blyg och inte direkt vågar öppna upp sig för nya människor.
Även Anastasia sonderade dansterrängen i Sverige innan hon år 2012 lämnade Ukraina och flyttade till Malmö. Men det var först när hon var på plats som hon tog kontakt med och träffade de danslärare som finns i Skåne. Hon började dansa och träna tillsammans med Pernilla Sund och Karolina Alvaker på TribalDance Skåne och, precis som Lina, började hon senare även att dansa hos Selina Sevil.
Ett gemensamt intresse är ett fantastiskt sätt att träffa nya människor på, berättar hon. Det är underbart att prata om dansstilar, dräkter, festivaler med mera och inse att man förstår varandra.
Både Jeka och Anastasia jobbade som lärare och koreografer innan de kom till Sverige och det har de båda fortsatt med här. Anastasia är idag med i gruppen Black Diamond och undervisar på Tribal Nocturn i Malmö medan Jeka undervisar på Layali Orientaliska Dansakademi i Stockholm. Även Lina jobbar som dansare i Skåne och uppträder regelbundet.
Speciellt när man är i en omgivning där man på grund av språket har svårt att kommunicera är alla tre eniga om att dans är ett bra sätt att börja umgås på innan man lärt sig det lokala språket.
Tjejernas råd till de som är på väg att flytta till en ny stad eller ett nytt land är att leta efter både lärare och dansskolor samt aktiva dansare - och sen våga ta kontakt. Ta lektioner och workshops och uppträd på shower och dansfester arrangerade av lokala dansare. Viktigt är också att umgås med de andra dansarna även utanför studion och scenen, att bjuda in till en fika är till exempel ett bra sätt att komma lite närmare de som du vil lära känna lite bättre.
Välkomna till Sverige säger vi på Orientalista. Kul att ni är här!
Läs fler orientaliska reflektioner om:
Full representation i Danskarusellen
De färgglada slöjorna har virvlat färdigt och glittret har lagt efter första fasen av Danskarusellen. Flertalet orientaliska nummer har varit med och ett helg gäng har även gått vidare till regionsfinal.
» Läs hela inlägget
På stipendieresa i Kolkata
Två svenska stipendiater på kathak- och tablastipendium spenderade sommaren i Kolkata, Indien. Julia delar med sig av sina upplevelser som var båda varma, utmanande, roliga och fina.
» Läs hela inlägget
Selina sökte magdanslyckan (och kontraktet) i Beirut
Under sommaren har Selina Sevil från Malmö spenderat några veckor i Beirut, Libanon för först hård dansträning och sedan uppvisning/uttagning inför för att eventuellt få magdanskontrakt i Nordafrika/Mellanöstern. Vi är förstås nyfikna och frågvisa...
» Läs hela inlägget