Europeisk och indisk klassisk musik möts i Vinterviken
Det är oftast när två dittills skilda världar möts som de intressantaste kombinationerna uppstår. Kanske beror det på att ju större avståndet som ska överbryggas är, desto större skicklighet krävs det för att få ihop något som inte är intressant enbart som varnande exempel. Men med mer risk kommer oftast större belöning, och det var med det i åtanke jag gav mig av till Vinterviken för att lyssna på en dubbelkonsert som utlovade "indiskklingade tolkningar av klassiska stycken, bland annat Chopin och Albeniz" och indisk klassisk musik. Dagen hade bjudit på mulet väder och lite regn, så när solen tittade fram och värmde var det kvällens första vinstlott. När caféet som konserten hölls på hade en god grillbuffé var det den andra vinstlotten.
Nu återstod bara själva musiken, mitt egentliga syfte med att vara där.
Jag var inte den ende som tyckte att det var värt att gå dit, och det var ren tur att jag lyckades ta en plats mitt framför scenen. Konserten började med de indiska tolkningarna av europeisk klassisk musik, framförda av Stian Grimstad och Gregor Hendler, på respektive sitar och gitarr. Resultatet var trevligt och blandningen fungerade. Mina favoritpassager var dock när sitaren och gitarren spelade tillsammans utan att någon av dem dominerade.
Den andra halvan av dubbelkonserten stod gruppen Palace on Wheels för. De spelade nordindisk klassisk musik och började med en raga jog, vilket är en uppsättning kompositionsregler (raga) som skall vara särskilt lämpade för musik som spelas på kvällen. Med tabla och en drömsk sitarslinga kan jag bara hålla med. Efter jog kom en kortare och intensivare folklig raga från Punjab innan kvällsmörkret började sänka sig över Vinterviken.
Vinstlott!
Leo
Gästskribent» Mer på Orientalista om och av Leo
Relaterade händelser
Läs fler orientaliska reflektioner om:
Stockholm Sangeet Conference med öppen scen på Stallet
Leo har varit på Stockholm Sangeet Conference och bland annat lyssnat på en diskussion om hur man blandar klassisk dans med modern.
» Läs hela inlägget
Deepa Nair Rasiya
Deepa Nair stod i festivalprogrammet som varandes från Indien och bland hennes verk finns sufisk andaktsmusik - men hon är är född i London, och konserten på Stockholms kulturfestival innehöll inslag från flera världar.
» Läs hela inlägget
Caravan of Life
Persiske Omar Khayyam och svenske Carl Michael Bellman har mer gemensamt än man kan tro. Sarah Riedel och Mahsa Vahdat med musiker bjöd på en musikalisk upplevelse under Stockholms kulturfestival som vävde samma då och nu, där och här.
» Läs hela inlägget