Blanda din egen henna - en steg för steg-guide
Jag har sett det göras flera gånger men nu har jag fångat upp detaljerna - Preeti har visat mig hur man bäst blandar sin egen henna.
Börja med att lägga ett gäng tepåsar i lite vatten och låt dra en stund. Det funkar bra med bara vatten men tepåsarna ger det både lite mer färg och doft. Sedan geggar du ner tevattnet i hennapulver. Ta det i omgångar och håll koll på konsistensen så det inte blir för vattnigt.
Samtidigt tillsätter vi i lite doftolja - denna gång använde vi cajeputolja men ta något du själv tycker luktar gott. Henna kan ha en lite sträv gräsdoft som inte alla alltid tycker är helt behaglig.
Sedan är det bara att börja blanda! Och blanda noga. Det är viktigt att hennapulvret verkligen blandas ut i vätskan så att du inte får några klumpar. Gegga på bara tills du får en lagom fast konsistens som både går att spritsa och håller formen väl på plats på huden. (Man får testa sig fram...)
Sedan låter du det stå och vila så det geggar ihop sig lite mer.
Undertiden är det dags att klippa koner. Preeti hittade ett metallaktigt och snyggt dekorerat presentpapper som vi klippte trekanter ur och formade till spritskoner. Grundregeln är att inte göra dem för stora, de ska sitta lagom i handen när det är dags att använda dem.
Se till att spetsen är helt stängd när du gör konerna så att hennan stannar kvar. När det väl är dags att använda dem tar du fram saxen igen och klipper av yttersta spetsen.
Nu börjar det pilliga; peta ner hennagegga i koner!
Hennan ska ända ner i spetsen och det gäller att inte få in stora luftbubblor. Preeti fyllde dem långsamt och använde en pinne för att peta ner hennan ända ner. Fyll dem inte ända upp, det räcker att fylla dem ungefär till hälften så att du har nog papper att stänga igen konen med samtidigt som du senare behändigt ska kunna pressa ut henna ur den.
Innan du fyller upp alla koner kan det vara värt att provspritsa så du vet säkert att du har fått till en bra och "spritsvänlig" henna. (Se bild!)
Gör hellre många små koner än få stora. Det går oftast inte åt så jättemycket henna om du inte har en hel fest att ta hand om och hennakonerna går utmärkt att förvara i frysen om du inte vill använda dem med en gång.
Sedan är det "bara" att hugga tar i närmsta arm och börja dekorera. Håll konen ungefär som en penna och tryck försiktigt ut hennan med tummen - behövs lite träning men går hyfsat fort att få koll på det. Att samtidigt forma snygga mönster kräver däremot mer tid och tålamod.
Och så här blev min arm med Preetis dekorationer, med hennan ihopblandad på bilderna ovan.
Läs fler orientaliska reflektioner om:
Jag är en henna-labbråtta - del 2
En helt vanlig söndag och nu sitter jag här igen som en försökskanin och blir hennamålad - eller Mehndi som de kallar det i Indien.
» Läs hela inlägget
En indisk upplevelsechock
Medan omvärlden stormar har jag varit i en bröllopsbubbla i Mumbai, Indien. Gäster har hämtats på flygplatsen, bröllopsmat har provsmakats, kläder och smycken har letats, provats och blivit utvalda och...
» Läs hela inlägget
Jag är en henna-labbråtta
Nu har jag hållt tyst i flera veckor samtidigt som jag döljt en större hennamålning på höger fot. Men idag 25:e juli fyller Anna år och då kan jag äntligen visa upp den här bilden där Preeti testar sin...
» Läs hela inlägget - 7 kommentarer