Deepa Nair Rasiya
Temat för årets kulturfestival i Stockholm var Storbritannien, och eftersom Indien var juvelen i det brittiska imperiet är det oundvikligt att den subkontinentens kultur får en framträdande plats. När jag skriver om blandning av kulturer och hur kulturer möts här på Orientalista brukar det vara svensk kultur som möter en icke-svensk kultur; men historien med Storbritannien och Indien är lite mer komplicerad, eftersom den ena koloniserade den andra som i sin tur gjorde sig fri från den första.
Dock, när dammet lagt sig lyckades de två nationerna fortsätta med ett stort kulturutbyte - denna gång utan inblandning av maktmedel - och alla som varit i London ser hur stor påverkan det forna imperiets krona har på dagens brittiska samhälle och kultur.
Deepa Nair Rasiyas konsert är också influerad av denna blandning. Deepa Nair stod i festivalprogrammet som varandes från Indien, hennes framträdande var arrangerat med hjälp an indiska konsulatet, och bland hennes verk finns sufisk andaktsmusik - men hon är är född i London, och mitt i framträdandet fyrade hon och hennes medsångerska Nimrita Kaur av en duett i form av den kristna psalmen "Amazing Grace", vars tyngd, tryck och tempo tog mig med storm.
Uppträdandet var genomgående vackert och bäst när de två sångerskorna sjöng duett, med Deepas melodiska indiska varvat med Nimritas skarpa engelska. (Vi i publiken fick ett tillfälle att sjunga med, och... allt jag kan säga är att det finns skäl till att jag står på den här sidan av scenkanten.)
Showen höll bra tempo. Deepa hade klokt nog tackat oss för att vi kom redan i början - innan hon sjöng in i sista sekunden av sin scentid. Efteråt lämnade jag nöjd Skeppsbron och detta års kulturfestival med en CD och en spänd väntan på att Deepa och Nimrita ska släppa "Amazing Grace", förhoppningsvis tillsammans med annat opublicerat material av samma höga kvalitet.
Leo
Gästskribent» Mer på Orientalista om och av Leo
Relaterade händelser
Läs fler orientaliska reflektioner om:
Stockholm Sangeet Conference med öppen scen på Stallet
Leo har varit på Stockholm Sangeet Conference och bland annat lyssnat på en diskussion om hur man blandar klassisk dans med modern.
» Läs hela inlägget
Bilder från Cairo by Night 2015
Höstlov för grundskolorna brukar betyda extra mycket danskurser och shower för dansskolorna. I Stockholm till exempel, arrangerades tredagarsfestivalen Cairo by Night med utländska gästartisterna Zahra och Raed Abd ElGhany.
» Läs hela inlägget
Iranska Filmfestivalen 2015
Leo har varit på iransk filmfestival och sett inte mindre än fyra olika filmer och dokumentärer. Han sumerar det som en filmfestivalen som helt klart är värd att gå på, den är obegriplig, bra och stundtals obegripligt bra.
» Läs hela inlägget