Persiskt ris med berberris & whiskyglacerad kyckling
Ibland är det många viljor i ett kök (som oftast i vårt). Allt är gott och man vill ha allt. Varför då inte kombinera?
En lördag valde vi att experimentera genom att kombinera något persiskt med något icke persiskt. Resultatet blev persiskt ris med berberris & whiskyglacerad kyckling. Shiita gott!
Ingredienser
Persisk ris med berberris (zereshk polo)
3 dl Basmati ris
2 tsk socker
1,5 dl berberris
1 tsk saffran
salt
rapsolja
Whiskyglacerad kyckling
1 kg kycklingfiléer
1 dl honung
1 dl soja
1 dl whisky (ej rökig)
salt
papper
2-3 tomater (valfritt)
Förberedelser
Skölj riset noga och låt det ligga i vatten minst tre timmar innan du börjar tillaga det.
Tillagning
- Häll saffranet och 1 tsk socker i en mortel och börja mortla. När detta är gjort, häll över blandningen i en kopp/liten skål. Koka upp vatten och häll nästan 1 dl kokad vatten i koppen/skålen. Nu är du klar med din saffransblandning! Ställ koppen med saffransblandningen åt sidan tills vidare och gå över till nästa projekt.
- Koka upp honung, whisky och soja i en kastrull. Koka upp tills hälften av vätskan återstår. Salta och peppra efter egen smak. Ta fram en ugnsform och lägg kycklingfilerna på. Häll över whiskyglacen på kycklingen och ställ in det i ugnen på 225 grader. Kycklingen ska bli genomstekt (ca 40-50 minuter) – den ska inte vara rosa men inte heller torr så se till att göra ett snitt och kolla efter om du är osäker.
- Valfritt: dela tomater på hälften och grilla dem i ugnen. Serveras med kycklingen och riset.
- Koka riset på hög värme i saltat vatten (snåla inte med saltet men smaka av så att det inte heller är för mycket salt). Rör om lite och låt riset koka i ca 10 minuter. Smaka på ett riskorn då och då – det ska vara ”al dente”. När riset är al dente, ta bort kastrullen från plattan och sila riset. Häll ca 2 msk vatten och lite rapsolja i den tomma kastrullen. Sila ner riset i kastrullen till en bergsliknande form. Gör några ”hål” i riset med en sked. Sätt på locket med en duk och koka på låg värme. Ta inte bort locket från kastrullen under den här tiden.
- Stek berberris på medelvärme i ca 2 minuter. Tillsätt 1 tsk socker och rör om någon minut och häll sedan ca 2 msk av saffransblandningen. Stäng av plattan.
Servering
- Häll en del av riset på en separat tallrik och blanda det med berberrisen och resterande saffransblandning.
- Häll resten av riset på ett stort fat och toppa det med den gul-röda mixen av ris, saffran och berberris från punkt 1.
- Servera tillsammans med kycklingfiléerna och tomaterna.
Nooshe jan!
(... betyder förstås Smaklig måltid!)
Kiana
Kiana älskar att laga mat och experimentera, främst persiskt. Här delar hon bland annat med sig av sina kulinariska experiment och recept till Orientalistas läsare.» Mer på Orientalista om och av Kiana
Äldre inlägg:
« Resetips: Döda havetNyare inlägg:
Arrangera fler haflor och konserter! »Läs fler orientaliska reflektioner om:
Khoresh Gheime – persisk gryta med kött och linser
31 januari 2013 kl. 09:53
Khoresh Gheime; en av två torsdagsfavoriter som jag hade som liten. Varje torsdag lagade min pappa antingen Gheime eller makaroner med falukorv + ketchup i form av ett ”K”. Åh, så gott!
» Läs hela inlägget - 2 kommentarer
Khoresh Gheime; en av två torsdagsfavoriter som jag hade som liten. Varje torsdag lagade min pappa antingen Gheime eller makaroner med falukorv + ketchup i form av ett ”K”. Åh, så gott!
» Läs hela inlägget - 2 kommentarer
Javaher polo - juvelris med kyckling
30 september 2012 kl. 22:15
Kiana har gett sig på att laga den persiska rätten Javaher polo ba morgh (juvelris med kyckling) och jämför det med att göra en shimmande åtta innan man ens har lärt sig att shimma. Men dess fantastiska dofter och smaker slås ihop till en balanserad och god rätt.
» Läs hela inlägget - 3 kommentarer
Kiana har gett sig på att laga den persiska rätten Javaher polo ba morgh (juvelris med kyckling) och jämför det med att göra en shimmande åtta innan man ens har lärt sig att shimma. Men dess fantastiska dofter och smaker slås ihop till en balanserad och god rätt.
» Läs hela inlägget - 3 kommentarer
Sabzi Polo ba Mahi - Lax med dillris
20 mars 2014 kl. 10:03
Idag firas nyår och vårdagsjämning. Vår orientaliska matälskare Kiana har tagit sig an den klassiska nyårsrätten Sabzi Polo ba Mahi.
» Läs hela inlägget - 1 kommentar
Idag firas nyår och vårdagsjämning. Vår orientaliska matälskare Kiana har tagit sig an den klassiska nyårsrätten Sabzi Polo ba Mahi.
» Läs hela inlägget - 1 kommentar
Annons
Är du en Orientalista?
Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.
Gästskribenter efterlyses
Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.
Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.
Bilder efterlyses
Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.
Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.